Rondeel® vernieuwt opnieuw de keten met drievoudige innovatie

Rondeel combineert drie innovaties en maakt hiermee een grote stap voorwaarts in dierenwelzijn en milieu:

1. Hennen en haantjes komen uit het in de pluimveestal op het natuurlijk moment van ieder kuikentje,

2. Met de nieuwste technieken wordt contactloos gekeken in het broedei en wordt het geslacht > 95% betrouwbaar vastgesteld

3. De wettelijke enting wordt al in het broedei gedaan, geen vaccinatie meer nodig bij net geboren kuikens.

Wat realiseert Rondeel:

– Uitkomst van het broedei in de opfokstal zorgt ervoor dat handling en transport/CO² met eendagskuikens overbodig wordt. De broedeieren worden in de pluimveestal uitgebroed in plaats van in de broedkasten op de broederijen. Uitkomst van de broedeieren vindt plaats in de ruime stal en op het natuurlijke moment van het individuele kuikentje. Zowel voor dierenwelzijn als voor milieu een pluspunt.

– Door toepassing van geslachtsbepaling in het ei, kunnen alle broedeieren uitkomen.

Er worden dan ook geen hanen meer gedood of voor vlees gemest. Het kleine percentage hanen dat wordt geboren gaat gewoon mee in de Rondeel.

– Rondeelkuikens worden niet meer gevaccineerd. De wettelijke enting heeft al in het broedei plaatsgevonden. Handling voor vaccinatie van kuikens is hiermee overbodig geworden.

Sinds maart dit jaar is een start gemaakt met het on-farm hatching project, het kuikentje uit het broedei laten komen in de pluimveestal. De proef is succesvol verlopen waardoor besloten is dat de komende rondes hier mee gewerkt wordt. Bijkomende innovatieve technische ontwikkelingen maken de vernieuwde keteninvulling compleet.

Deze op initiatief van Rondeel vernieuwde aanpak met ‘uitkomst kuikens in de stal’ is in samenwerking met Ter Heerdt (broederij), van Maanen (opfok) en Vencomatic Group (Pluimveestalinrichting). De eieren worden verkocht door Albert Heijn, de supermarkt waar Rondeel® exclusief verkrijgbaar is.

De echte innovatiestappen in de transitie naar een gezonde, diergerichte en integraal duurzame pluimveehouderij maken het verschil. Rondeel®, Beter voor boer, burger en beestje..

...LIVE vencogroep HD WebCam...