Het MiniRondeel is verhuisd!

Het MiniRondeel is onderdeel van de Zorgboerderij Hoogerlust in Muiden waar u van harte welkom bent om een kijkje te nemen!

MiniRondeel

In 2009 zijn André van der Galiën en Marijke Schwirtz, gestart om van boerderijlocatie Hoogerlust in Muiden, nu Gooise Meren, een zorgboerderij te maken. Samen met de provincie Noord-Holland, de gemeente Gooise Meren en KNSF Vastgoed BV wordt van het landgoed een zorglocatie gemaakt, die openbaar toegankelijk is. Een plek waar het MiniRondeel perfect past en een belangrijke rol vervult.

Over ons

Het MiniRondeel, waar 250 kippen rondscharrelen, laat zien en beleven hoe je maximaal verantwoord (ecologisch en diervriendelijk) kippen kunt houden. Het is een schaalmodel van het Rondeel® en heeft zo een informatieve functie voor het modern en verantwoord pluimveehouden.

Het MiniRondeel op Hoogerlust heeft ook een zorgfunctie. Dagelijks ervaren mensen met een zorg- of hulpvraag het boerderijleven en voeren verschillende praktische werkzaamheden uit. Ze worden hier aangesproken op hun mogelijkheden en niet op hun beperkingen. Naast het werken op een agrarisch bedrijf is er voldoende ruimte, structuur en ontspanning. Het verzorgen van kippen heeft een rustgevende werking. Hierdoor stellen mensen zich meer open en het geeft ze zelfvertrouwen, de kippen werken therapeutisch. Daarnaast genieten ze van de natuur. Het Rondeel is gebaseerd op natuurlijke regulering en de interactie tussen mens en dier en sluit hier dus perfect bij aan.

Zorgboerderij Hoogerlust werkt samen met ondernemers in Muiden. Zelf verbouwde groenten en Rondeel eieren worden geleverd aan de lokale winkeliers. Daarnaast is er een boerderijwinkel ingericht in het MiniRondeel. Bezoekers kunnen daar (handmatig) de eierband bedienen en zelf de eieren uit het nest draaien. Een stukje educatie om te laten zien hoe het proces werkt. Wat is er leuker voor kinderen dan zelf de eitjes te verzamelen? Hierdoor leren ze dat eieren niet uit de supermarkt komen, maar van de pluimveehouderijen.

 

 

De Eitjes

Puur wettelijk is het Rondeelei een scharrelei, maar de Nederlandse Dierenbescherming stelt de Rondeeleieren qua dierenwelzijn gelijk aan biologische eieren. Het bewijs hiervoor vormt de maximale score in het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming: 3 sterren!

Daarnaast is het Rondeelei momenteel het enige ei on the way to planet proof. Dit betekent minder energieverbruik, minder milieubelasting (o.a. ammoniak, en fosfaat) en goed dierwelzijn. Dit mag gerust een unieke prestatie genoemd worden! De verse eieren zijn direct af te halen op het miniRondeel aan de Weesperbinnenweg 7-9 in Muiden en ook te verkrijgen bij Albert Heijn.

Houden van hennen

Het Rondeel is een uniek huisvestingsconcept voor leghennen. Het concept is ontstaan uit een onderzoek van Wageningen Universiteit, genaamd Houden van Hennen, waarbij gezocht is naar een duurzame toekomst voor de legpluimveehouderij.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Rondeel is helemaal gericht op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Vele facetten zijn hierin meegenomen: dierenwelzijn, milieu, landschappelijke inpasbaarheid, inkomen voor de pluimveehouder, voedselveiligheid. Dat dit gelukt is kunt u zien op deze website en op het Rondeel zelf. Komt u gerust eens kijken. Om in aanmerking te komen voor Planet Proof moet een product voldoen aan een breed spectrum van duurzame aspecten.

...LIVE vencogroep HD WebCam...