‘Breaking nieuws : het Rondeel® ei voor de toekomst is uitgekomen !’

Deze week zijn de eerste legkuikens in de stal uit het ei gekomen op de Rondeel-opfokboerderij bij van Maanen in Barneveld.

Rondeel, het innovatieve, ronde stalconcept voor pluimvee heeft zich 12.5 jaar na oprichting absoluut bewezen als de stal waarin de kip centraal staat. Duurzaamheid rondom Rondeel stopt niet bij de stal, maar is zichtbaar door de gehele keten tot aan de ronde biologisch afbreekbare doosjes in de supermarkt.

We nemen nu de volgende innovatieve stap in legpluimveeland: on-farm hatching, het kuikentje uit het broedei laten komen in de pluimveestal. De eerste Rondeel kuikens lopen inmiddels rond nadat ze in de stal van de familie van Maanen, uit het ei zijn gekomen.

Verbetering dierwelzijn, minder milieubelasting en ketenverkorting

Uit diverse studies en onderzoeken met vleeskuikens, o.a. het bekende X-Treck-systeem van Vencomatic Group bleek dat uitkomst in de stal bijdraagt bij vleeskippen tot minder sterfte van kuikens, betere ontwikkeling van organen, vitaliteit, robuustere en gezondere kippen. Dat leidt tot weerbaardere kippen en betere prestaties.

In de legpluimvee verwacht Rondeel dit effect ook. Tot nu toe kon dit nog niet worden toegepast vanwege het scheiden van hanen en hennen, omdat immers alleen leghennen eieren produceren. Op 19 januari in 2021 paste Rondeel al voor het eerst ‘in het ei’ geslachtsbepaling toe. Ontwikkelingen blijven hierin gaande en worden er momenteel er al diverse geslachtsbepaling technieken toegepast. De nieuwste innovatie van broederij Ter Heerdt is hierbij dat de benodigde vaccinatie eveneens in het ei plaats kan vinden. Dit samen creëert nu een nieuwe situatie: bij 95% van de eieren of meer komen alleen leghennen uit het ei.

Dit maakt het nu mogelijk voor Rondeel om de volgende stap te realiseren. De broedeieren bij een vast opfokbedrijf in de stal te laten uitkomen en alle geboren kuikens daarna in te zetten op het Rondeel. Hiermee biedt Rondeel alle kuikens de ruimte om op hun individuele natuurlijke moment uit het ei te komen. Door deze innovaties zijn we nu kunnen starten met de eerste 7200 kippen. Hierdoor wordt de Rondeel keten verder verkort en het volgende gerealiseerd:
– Hoger niveau dierwelzijn (ei behandeling in plaats van handelingen met eendagskuikens)
– Gezondere omgeving met hygiënischere omstandigheden voor de net geboren kuikens
– Directe vrije toegang tot voeding en water
– Geen kuikentransporten meer nodig
– Natuurlijke inpassing van alle geboren kuikens in de Rondeel.

Deze op initiatief van Rondeel gestarte aanpak met ‘uitkomst kuikens in de stal’ is in samenwerking met Ter Heerdt en Vencomatic Group en wordt gesteund door onze handelspartners (o.a. Albert Heijn) om echte innovatiestappen te maken in de transitie naar een gezonde, diergerichte en integraal duurzame pluimveehouderij.

 

...LIVE vencogroep HD WebCam...