Het Rondeel

Het Rondeel is een unieke vorm van legpluimveehouderij waarbij de balans is gecreëerd tussen maatschappelijk verantwoord ondernemen, behoeften van de leghen en een ideale werkomgeving voor de pluimveehouder.

Het concept is ontstaan uit onderzoek van de Wageningen Universiteit, genaamd “Houden van Hennen” waarbij gezocht is naar een duurzame toekomst voor de legpluimveehouderij.

Uitvoering van Rondeel

De uitvoering van Rondeel is gedaan door Vencomatic Group (www.vencomaticgroup.com). Vencomatic Group is een familiebedrijf in Eersel welke innovatieve oplossingen aanbiedt voor de inrichting van pluimveebedrijven wereldwijd. Bij het ontwikkelen van producten kijkt Vencomatic Group naar de belangen van de kip, de boer en de consument. Rondeel voldoet aan deze eisen en past daarom goed in het bedrijfsidee van Vencomatic Group.

Kippengedrag

De kip is een sociaal dier welke van nature in een bosrijk gebied leeft. In het gras vindt ze insecten en wormen, in het zand kan ze stofbaden en op hoger gelegen delen kan ze op de uitkijk voor vossen of roofvogels.

Het gedrag van de kip komt voort uit haar oorspronkelijke leefwereld: een dynamische omgeving. Hierin moet ruimte zijn voor beschutte plekken, afgedekte en geborgen plekken voor het leggen van eieren en hooggelegen plekken om te rusten. Daarnaast moet er ruimte zijn om te vluchten indien nodig. Het is belangrijk voor de kip om haar omgeving in kaart te hebben zodat ze weet waar ze heen moet voor haar behoeften en als er gevaar dreigt.

Scharrelen

Een kip scharrelt vrijwel de hele dag, ook als zij geen honger heeft. Ook houdt ze van stofbaden en zonnebaden, rennen en fladderen, en poetsen. Daarnaast is de kip een groepsdier. Ze is graag in het gezelschap van andere kippen en kopieert het gedrag dat ze waarneemt bij andere kippen. In het onderzoek Houden van Hennen staat geschreven: “kippen zijn ‘voordeurdelers’. Ze zitten liever samen in een legnest dan alleen tijdens het leggen van het ei!”. Echter tijdens het rusten zal een kip juist wat afstand houden van de ander.

Gezondheid is uiteraard erg belangrijk, zeker wanneer de kip eitjes produceert die worden opgegeten door de mens. Het is essentieel dat gevaren zoals vogelpest van wilde vogels, dioxine uit de grond, ziekmakende stofjes in de lucht en andere gevaarlijke stoffen niet bij de kip komen.

Temperatuur

Kippen voelen zich het fijnst in temperaturen tussen 18 en 27 graden Celsius, waarin zij zelf keuze hebben voor warmere en koelere plekken. Net als in hun natuurlijk omgeving hebben kippen behoefte aan het juiste licht op het juist moment. Scharrelen en stofbaden doen ze het liefst in het licht, terwijl ze om te rusten en hun eitje te leggen een schemerige omgeving opzoeken. Kippen kunnen niet goed zien in het donker en gaan tijdens de schemering dan ook op zoek naar een veilig plekje voor de nacht.

Nachtverblijf

In het nachtverblijf kunnen de kippen rusten en slapen, daarnaast vinden ze er op vaste plekken voer en water. Het nachtverblijf is ingericht met de Bolegg Terrace. Dit volière systeem is ontwikkeld op basis van het natuurlijke gedragspatroon van kippen. De opbouw volgt een zogenoemde boomstructuur, waarin de kippen de vrijheid hebben te springen naar verschillende niveaus. Kippen gaan van nature “op stok” wanneer het donker wordt. Tijdens het ondergaan van de zon, gaan de kippen dus op zoek naar een hoger gelegen plekje om te slapen. Dit doen de kippen voor de veiligheid, wanneer zij in de natuur door natuurlijke vijanden zoals vossen gevangen zouden kunnen worden in de nacht. Kippen kunnen ook niet veel zien in het donker, daarom helpen wij ze hun weg te vinden in het nachtverblijf met lichtkabels. Meer informatie over de Bolegg Terrace

Dagverblijf en bosrand

In het door de zon verlichte dagverblijf en de bosrand kunnen kippen rondscharrelen, stofbaden en op ontdekking. De open opzet maakt dat kippen goed overzicht hebben over hun omgeving. De overdekking van deze ruimtes biedt zowel beschutting als bescherming voor gevaren van buitenaf. Daarnaast zorgt deze ook voor een aangenaam klimaat wat minimaal fluctueert. Door het creëren van verschillende ruimtes ontstaat er een omgeving waarin warme en koelere plekken te vinden zijn. Doordat het dak en omheining afgesloten is, is er geen gevaar voor besmetting van vogelpest of andere ziektes van buitenaf. De ruime zandondergrond in het scharrelgedeelte van het dagverblijf en de ondergrond in de bosrand biedt de kippen verschillende plekken om te scharrelen. En in alle rust lekker scharrelen is wat ze het liefste doet.

Door middel van een glazen tunnel te midden van het Rondeel kunnen bezoekers de kippen bekijken in het dagverblijf. Bezoeker kunnen zo op dierniveau meekijken in het leven van de kip. Rondom het Rondeel is een pad gemaakt waar bezoekers langs kunnen lopen om de kippen in de bosrand te zien scharrelen.

Centrale middenkern

In de centrale middenkern vinden we de werkruimte voor de pluimveehouder. Hier worden de eieren verzameld, gecontroleerd en ingepakt. Dit wordt het eierlokaal genoemd. In deze ruimte is ook toegang tot de nachtverblijven, zodat de pluimveehouder gemakkelijk naar binnen kan om zijn kippen te controleren op gezondheid. Op de eerste verdieping van middenkern is er ruimte voor bezoekers om presentaties te aanschouwen en vergaderingen te houden. In het bezoekers centra worden informatiedagen voor scholen of andere geïnteresseerden gehouden.

Op de tweede verdieping wordt het klimaat in het Rondeel geregeld. Door middel van de Clima+ warmtewisselaar wordt warme stallucht gebruikt om verse buitenlucht te verwarmen. Hiermee creëren we een optimaal constant klimaat wat resulteert in een verbeterd welzijn van de kip en tevens verlaagt het de ammoniak- en CO2-uitstoot. Een ingenieus en ecologisch concept waarbij energie van de kippen gebruikt wordt voor verwarming van het Rondeel.

Meer informatie over de warmtewisselaar

...LIVE vencogroep HD WebCam...