Veelgestelde vragen
FAQ: Alles wat je moet weten over Rondeel eieren
Eieren
Classificatie systeem Europese Unie : De code op het ei geeft het houderijsysteem weer: 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2= scharrel, 3= kooi. Hiervoor is verplichte wetgeving, het moet dus op het ei.
De houderijsysteem code is een technische specificatie (regels/Europese politiek bepaald) op basis van uitrusting (beschikbaar) is dit niet gericht op dierwelzijnsbeoordeling danwel classificatie hiervoor.
Waarom is de Rondeel verpakking niet van papier gemaakt?
Er is gekozen voor een bio-based en biologisch afbreekbare verpakking van aardappelzetmeel zoals Paperfoam. Dit is ook gemaakt van (afval) reststromen uit de frietfabrieken (niet consumeerbaar aardappelzetmeel). Er is dan ook geen duurzamere verpakking, experts geven aan dat dit toonaangevend voor de toekomstige oplossingen voor verpakking is (o.a. het KIDV die onze wetgever adviseert).
Echter, de wetgeving is nu, zoals bij zoveel echte baanbrekende innovaties, (nog) niet ingericht op zulke goede oplossingen.
De unieke Rondeel eieren paperfoamverpakking is de tijd ver vooruit en zeer innovatief want:
– Kan bij oud papier (sinds de eerste paperfoam produkten heeft dit altijd al plaatsgevonden voor recyling)
– Kan bij GFT (lost als compost / kun je thuis proberen in de tuin/ zonder problemen op) / (niet het etiket)
– Kan bij restafval
De kippenleven in strooisel, houtsnippers, boomstronken (natuur hout), rubber matten en metalen behuizing en de ondergrond van het Rondeel is geheel beton in verband met de goede reinigbaarheid (hygiene) tussen de rondes wisselen voor nieuwe kippen.
Onze kippen komen niet in contact met de ‘volle grond’, derhalve is er geen risico van verontreinigde grond als ze buiten lopen in de bosrand.
Ter zekerheid (het gaat immers om voedselveiligheid) hebben wij Rondeel eieren laten onderzoeken in het lab. Deze uitslagen geven dat de eieren PFAS vrij zijn.
De kleur van de schaal wordt in eerste instantie bepaald door het ras van de kip. Witte of bruine eieren zelfs groene of donkerbruin is dan het resultaat.
In geval van de bruine eieren wordt de mate van kleurstof aan de schaal afgegeven door leeftijd /conditie en ook de inwerking van het daglicht beinvloed. Kippen die buitenkomen hebben veelal donkerder schaalkleur omdat de pigmentstof (kleurstof) via in het bloed dit beter afgeeft bij de schaalvorming als de kip meer daglicht heeft gehad.
Hetzelfde kippenras kan dus lichtere en donkerder schaalkleur opleveren (geen kip is hetzelfde) en door de omstandigheden (binnen/buiten/ conditie en leeftijd) lichtere kleuren opleveren.
Rondeel verpakt de eierenrange in van 53-73 (M/L) in een eierendoosje. Als de kippen ouder worden, zijn er gemiddeld meer hogere gewichten in het doosje. Wanneer er weer jonge kippen opgezet worden, zitten er gemiddeld (binnen de aangegeven wettelijke M/L aanduiding) wat meer middengewicht dan alleen grote in het doosje. De eieren worden door het klimmen van de leeftijd van de kippen steeds groter, ook in het doosje wat wij aan Albert Heijn leveren, het wettelijk minimum aan gewicht zit er altijd in .
Kippen
Rondeelkippen hebben 365 dagen per jaar alle geneugten van het buitenleven, of er nu vogelgriep is of niet. Zij kunnen gewoon net als altijd gebruik maken van hun vrije uitloop die wij als stal kunnen afschermen van risico’s van buiten doordat we het dak kunnen afsluiten. Dit is het unieke van ons Rondeel-systeem, alle vrijheid voor kippen die ze nodig hebben, alle risico’s van buiten: buiten te houden. Voedsel en kipveilig produceren. Onze kippen merken dus weinig van Vogelgriep en kunnen elke dag gewoon net als anders genieten van de vrije buitenlucht (nu overdekt/afgeschermd). Als enige kippen in heel Nederland!
De vrije-uitloop systemen hebben dit niet. Vrije-uitloop/biologische houderijen hebben een dichte scharrelstal waarbij (indien het weer het toelaat.. en de boer het openzet) legkippen de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan op aangrenzend terrein middels openingen in de wand. Een deel van de kippen doet dat. Door de vogelgriep is onlangs langer dan 17 weken (4,5mnd!) elke kip opgesloten in het scharrelhok. Door wetgeving vanwege besmettingsrisico van wilde vogels die onbeschermd buiten lopende kippen kunnen besmetten (verspreiden vogelgriep) met alle gevolgen van dien is het verboden om kippen los buiten te laten lopen en geldt een afschermplicht.
Dit houdt in dat mensen al ruim 4 maanden eieren van vrijeuitloop kippen kopen die helemaal geen vrijeuitloop hebben! Na 3 maanden vindt men dat het redelijk is dat dit dan ook niet meer verkocht mag worden alsof ze wel buitenlopen. Derhalve is de maatregel dat geen vrijeuitloop meer verkocht mag worden. Bij biologisch mag dit wel, hoewel opgesloten mag dit gewoon als biologisch (vrijeuitloop eis) worden verkocht. Hiervoor geldt andere regelgeving en is naast de vrijeuitloop eis ook een voer eis (biologisch) van toepassing. Hierdoor wordt dan een deel nog wel waargemaakt (biologisch voer) en is regelgeving gemaakt dat ondanks het niet buitenkomen van de kippen het gewoon als biologisch verkocht mag worden.
Biologisch is alleen voer, Rondeel is garantie diervriendelijk & milieuvriendelijk geproduceerd.
Bio loopt tijdens vogelgriep niet buiten maar opgesloten in scharrelhok met een zak biologisch voer.
Rondeelkippen lopen gelukkig ongestoord lekker in de buitenlucht te scharrelen.
De rondeelkippen krijgen kippenvoer waarvoor we voor de producent een aantal eigen eisen hebben opgesteld. Die gaan uit van de eisen voor gezonde voeding van onze kippen, om rondeelkippen daarmee een goede gezondheid en weerstand te kunnen laten houden. Dat komt de dierwelzijn van onze kippen ten goede, daarbij richten we ons dus niet op het ‘goedkoopst mogelijke voer’ om een ei te produceren. Hiervoor worden diverse grondstoffen gebruikt, granen zoals mais, tarwe maar ook circulaire grondstoffen zoals bakkerij-reststromen (niet meer voor mensen geschikt) en circulair gebruik van eierschalen (natuurlijke goed opneembare kalkbron voor kippen) uit de eiverwerkende industrie. Indien we gebruik maken van soya, moet dit verwantwoorde soya zijn (RTRS-soya) waar bijvoorbeeld geen boskap voor is gebeurd. Gebruik van kwalitatieve grondstoffen vindt je terug in een stevig wit en smaakvol romige dooier.
Een zichtbaar resultaat vindt je bijvoorbeeld ook terug in onze dooierkleur, wij gebruiken geen kleurstoffen net als bij biologisch voer mag dit er bij ons ook niet in zitten.
Rondeel
Prijsstelling is een lastige zaak, vaak willen we meer kosten maken om nog beter voor onze dieren en het milieu te zorgen, maar dat laat de markt niet altijd toe. We balanceren steeds op wat haalbaar is, echter onze pluimveehouders krijgen een goede prijs waarmee de huidige niveau’s van dierenwelzijn (beterleven *** hoogste normen) en milieuzorg (on the way to planetproof certificering) kunnen worden geborgd.
Daarvoor krijgen we dan ook meer betaald en is het meerbetaalde direct te zien via onze webcam en tevreden kippen die alle dagen de ruimte hebben.