Rondeel ontwikkelt diervriendelijkere vangmethode voor legkippen

Biologische-, vrije uitloop-, scharrel- en kooikippen: hoewel hun leven verschilt, gaan ze allemaal op dezelfde manier op transport aan het einde van de leggronde. Zodra ze naar de slacht moeten, komt er een vangploeg die de stal leegmaakt. De kippen worden bij de poten gepakt en met 3-5 tegelijk ondersteboven in kratten geplaatst.

Maar het kan ook anders met de ‘Zweedse vangmethode’. Sinds een aantal jaar geeft Eyes on Animals trainingen aan kippenvangers en hebben ze de Nederlandse pluimvee-industrie kennis laten maken met de ‘Zweedse vangmethode’. Bij deze methode hangen kippen niet ondersteboven aan hun poten maar worden ze met maximaal twee tegelijk rondom de borst opgepakt en rechtop in een krat gezet.

Omdat de methode niet op de Nederlandse situatie ontwikkeld is hebben Rondeel, Den Ouden en Eyes on Animals kennis en kunde gebundeld. Dit heeft geleid tot een efficiënte vangmethode welke het dierenwelzijn verbeterd. Vorig jaar zijn de eerste testen in praktijk uitgevoerd en daarna is de Zweedse vangmethode samen met Rondeel en vangploeg Den Ouden verder geoptimaliseerd.

Peter Koelewijn van Rondeel: “De Zweedse principes passen bij onze filosofie. Namelijk dat wij ons houderij-systeem moeten aanpassen aan het dier, in plaats van andersom. Wij denken dat Zweeds vangen voor ons bedrijf haalbaar is en het juiste om te doen.”

Test in de praktijk Vorige week heeft Eyes on Animals samen met vangploeg Den Ouden het ‘Zweedse vangen’ op grote schaal in de praktijk gebracht bij pluimveebedrijf Rondeel. De vang- en laadtijd blijkt korter dan verwacht en tijdens het Zweedse vangen was het helemaal stil en rustig in de stal.

...LIVE vencogroep HD WebCam...