Goed voor boer, burger en beestje

Er is steeds meer vraag naar veilige en verantwoorde productie, transparant voor de consument. Rondeel realiseert sinds 2010 de vernieuwende vorm van maatschappelijk verantwoorde leg-pluimveehouderij onder de hoogste diervriendelijkheids- en milieunormen. Peter Koelewijn, general manager van Rondeel, vertelt.

Waarom was een verandering in de pluimveesector nodig?
“In 2003 was Nederland in zijn greep door dierziekten zoals de vogelgriep en BSE (gekke koeienziekte). Burgers hebben al lang de connectie met de boer en het platteland verloren, schoolkinderen in de randstad zijn soms nog nooit op een boerderij geweest. De sector wordt niet meer begrepen. Aan de agrarische sector is de vraag gesteld: hoe zouden jullie het zelf opnieuw inrichten? Er is een breed onderzoek opgezet met onder meer Wageningen Universiteit, alle partners uit de eierketen, verschillende ngo’s, de Consumentenbond, de Dieren-bescherming en milieuorganisaties. Dit leidde tot de benadering van een diergericht ontwerp vanuit de behoeften van de kip en een integraal duurzame productiemethode.”

Lees hier het complete artikel in Agri en food